Фалшивите профили в мрежата

Всеки един от нас се е сблъсквал  с  покани за приятелство  или съобщения от непознати хора , много от които дори не изразяват ясната причина за подобен тип комуникация. Понякога става дума за чиста липса на добро възпитание (когато добавяш някого, редно е да споделиш причината за това, така ги виждам аз нещата), а друг път зад набързо скалъпените профили стоят малки, жалки тролчета, които искат да навлязат в личното ти пространство  с конкретна цел .

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ФАЛШИВИЯ ПРОФИЛ?

Фалшивият профил е нещо съвсем набиващо се на очи, всъщност, ако сме нащрек.  Следете зорко за следните признаци:

1.Има нереално звучащо име или такова , което никак не ви е познато. Използвайте Google , за да проверите за други профили с това име. Ако всякаква информация липсва или е създадена паралелно със създаването на новият фейсбук профил, то смятайте, че  на 99,9 % зад този профил стои съвсем друго лице.

2. Няма снимка на профила, има картинка (не снимка на човек) на профила си или пък има снимка, която ви  е смътно позната отнякъде (но не ви е познато лице) . В случаите, в които има снимка на реален човек, използвайте търсенето на изображения в Google. Така ще разберете дали снимката принадлежи на съответното лице или не.

Screenshot_63.png

На снимките по-горе е изобразен един от фалшивите профили, които са се опитвали да ме добавят (пресничък, от вчера).

3. Няма абсолютно никакви реакции от приятели (лайкове, коментари) или съвсем малки такива (2 или 3 лайка, например). Това е един много неточен фактор, но все пак понякога е от значение. Фалшивите профили обикновено се правят с ясна цел – навлизане в пространството на някого и измама, могат дори да бъдат собственост на разни политически партии и т.н. Така че, не се учудвайте, ако някой ден приемете Митко Едикойси и след време видите профил за агитация  на негово място с името на някой депутат. Това, за щастие или не,  все още е рядкост у нас.Не са никак редки случаите, в които , обаче, фалшивите профили се използват за разпращане на вируси и кражба на лична информация, за следене от ревниви съпруги (приятелки), от срамежливи обожатели и т.н, а има и един рядък тип, който хванах  напоследък – за събиране на лайкове. Причините са точно толкова, колкото са и хората, които стоят зад тях. Но една е сигурната тенденция – създателите  на фалшиви профили много рядко си правят труда да добавят много приятели. Вманиачени в конкретната цел, те забравят да се доближат до реалността и всъщност оставят профилите  значително неактивни.

4. Не отговаря на съобщенията ви. Преди да приемете някого , когото не познавате , попитайте го защо ви добавя. Следете не само за адекватността на отговора,  но и за бързината, с която ви се отговаря. Имах случай , в който профил с нереално име , с една корица и една профилна снимка (едната с 0 , другата с 2 лайка), създаден преди около седмица, ми поиска приятелство. Беше ми писнало и реших да добавя най-сетне проклетото нещо и да видя какво толкова иска от мен (разбира се, оставих да виси в Restricted, тоест, виждаше само публичната ми информация). Изпратих съобщение  през началото на  декември , изчаках някъде до средата на месеца и  след като не получих отговор , просто премахнах профила  от приятели. Едва през февруари на следващата година получих отговор от момичето, представящо се с името Hekate Stein. Цитирам, дословно:

Hi Paula
I found your profile very interesting that’s why I sent you a request.
I created a new profile few weeks ago in order to upload more pictures and art. But it’s still in progress 😉
Cheers

*тук да вметна, че очевидно човека зад фалшивия профил знаеше, че съм художник*

Макар и да попитах за точната причина и откъде е попаднала на профила ми , не получих реален отговор, а само опит за хитреене, който абсолютно никога не минава пред мен. Това, всъщност, ме амбицира и се залових да намеря човека, който стои зад профила. С няколко от хитринките си (да, и аз си имам изненадки из джобчетата) намерих имейл адреса , с който е регистриран профилът (регистриран бе полски акаунт)  и IP адреса на потребителя, както и малко друга информация.Не ми беше много трудно да разбера кой стои зад фалшивите снимки . Репортнах профила,  но уви, единственото , което се случи бе , че  Hekate Stein просто премина  под името  Hekate Alma Sunna. Вече е блокиран, разбира се. Това, че фейсбук не си върши работата в борбата срещу фалшивите профили никога не ме е спирало да блокирам подобни малоумници.

Screenshot_6.png

5. Обратно на предната точка, залива ви със съобщения, главно неадекватни, от тип “Адски си сладка”, “Много секси парче си” и др. подобни. Това си е чиста проба “тролстване” от страна на някого. Той може и да ви познава, а може и никога да не ви е срещал досега .

Screenshot_5

Реален скрийншот от краткия  ми чат с ‘Derty Harry’

Това са петте най-набиващи се на очи признака , по които да разпознаете, че от другата страна не стои доброжелател.

Моят личен  съвет е да игнорирате всяка покана за приятелство и  съобщения от всеки профил, за когото не сте уведомени, че принадлежи на ваш  познат. Не приемайте никакви файлове , нито отваряйте линкове от непознати.

В крайна сметка, ако някой иска да разбере нещо за вас или да узнае отговорите на важни за него въпроси, то би могъл да го направи и по нормалния начин – с открит разговор  лице в лице.

Аз лично не ям хора (все още), за вас не знам.

girl20

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s