Между филм и книга – “Хари Потър и стаята на тайните”

Филмите и книгите, по които са правени, винаги  се различават поне мъничко. Не е възможно да внеддриш в 2 часа една книга, която съдържа в себе си толкова герои, сюжетни линии и подробности. Напълно оправдавам пропуските на филма за Хари Потър и стаята на тайните, все пак сюжетът  в книгата не може да се следва изцяло поради куп причини като екранно време, ресурси и други. Най-вече, става дума за две отделни вселени – киното и литературата, изискващи различен вид подход и умения. И все пак, стори ми се редно да се упоменат и онези детайли, които не са открили своето място в сценария .

1. Още в първата част от поредицата филми   в ниlargeто една сцена не се споменава , че Хари вече се намира в истинска стая, а не в килера. Не се споменава, че всъщност това е бившият склад за играчки на Дъдли и  че Хари е настанен там още преди да замине като първоку
рсник в Хогуортс, поради страха на семейство Дърсли от магии … и Хагрид. Затова и за голяма част от зрителите, които не са чели първата книга си остава изненада защо Хари Потър е преместен да живее на друго място във филма  “Хари Потър и стаята на тайните”.

2. Не се споменава за рождения ден на Хари.
В денят, в който семейство Дърсли чакат посещение от семейство Мейсън, всъщност Хари има рожден ден. Изглежда всички са го забравили, освен дразнещият Дъдли, който в книгата не забравя да направи   заядливо подмятане по въпроса.

harry20potter20chamber20of20secrets20living20room20dursley20house

3. Хари Потър получава предупредително писмо заради хвърковатата магия , която духчето Доби прави на сладкиша на леля Петуния. Във филма такова нещо не се случва изобщо.

0b2f5c24aac7fbba3baa4e5859865182

4. Във филма не се показват някои от чудесата на “Хралупата”, като например,  огледалото над камината, подвикващо ” Я се загащи , мърльо!”

d3fb38db-aab7-4ad1-8a96-6b27f2a49661

5. В книгата Рон и Хари получават писмо по Ерол от Хърмаяни Грейнджър, докато във филма получават просто списък с учебниците.

sub-buzz-1048-1468534811-1

6. В магазина на “Мраконали” се случват много повече неща от показаното захващане на ръката на Хари от онази кокалеста хватка. Всъщност, онази кокалеста ръка не съществува в книгата (освен , ако  във вторият филм не са се опитали да пресъздадат Ръката на Славата) . Пристигайки по грешка в магазина, Хари силно и3fef918a79fc951824c3b518db4fb8c0ска да се измъкне, но вътре вижда Драко и Луциус Малфой, което го подтиква да се скрие в един голям черен шкаф.
Луциус Малфой води задълбочен разговор с продавача – господин Боргин, иска да му продаде “забранени вещи”, тъй като е разследван от Министерството на магията.
Ако това беше споменато и във филма, сцената с пристигането на “Мраконали ” не само щеше да има повече смисъл, но и нямаше да стоим със зяпнала уста , когато Луциус отправя забележка относно опетняването на магьосническото име към господин Уизли. Във филма Потър просто излиза от магазина , без дори името на Боргин да се споменава. Илизането на Хари също е една идея по-различно от това в книгата.

7. Когато Гилдрой Локхарт подарява учебниците на Хари, той всъщност ги подарява след това на Джини Уизли , пускайки ги в нейното котле с идеята да  помогне на семейство Уизли и да закупи собствените си сам.

gilderoy-lockhart-and-harry-potter-hogwarts-professors-30368895-500-300

8.В книгата никой не вижда вторият “учебник”, който  Луциус Малфой пуска в котлето на Джини във филма.Магията на киното 🙂

95342fe6536936308d6f75cfa0b424d1

9. В книгата става ясно, че копчето  за невидимост  на летящата кола не работи още, когато Хари и Рон прелитат над мъгълската  на Лондон, което се оказва сериозен проблем за магьосническият свят. Във филма просто Хари подмята на Рон, че мъгълите обикновено не са виждали летяща кола и Рон натиска копчето за невидимост,  което спира да работи  чак  някъде над извънградската планинска част.

harry-potter-flying-car

10. В книгата Хари и Рон не са посрещнати от Филч , а необезпокоявани отиват и надникват в Голямата зала, където забелязват отсъствието на професор Снейп. Започват да коментират отсъствието му…когато изненадващо той се показва иззад гърбовете им. Води ги в кабинета си и се започва с конското…на живо 🙂

75e625d348078a5b9cfff3600959b105

11. Посрещането на Хари и Рон след “ужасно якото пристигане” на летящата кола всъшност е прието възторжено от много от техните съученици , но също е и повод за доста дълго мърморене от страна на познайте кого… 🙂

12. Разменени са моментите във филма. След инцидентният разговор и прибирането в крилото на Грифиндор , в книгата следва закуска в Голямата зала, където Рон получава своето конско от госпожа Уизли. То, между другото, не среща подобни подигравки като във филма и изобщо не се отразява от домът Слидерин. Чуват се просто няколко хихикания и дотам. Освен това, в конското от книгата, г-жа Уизли изобщо не се обръща към Джини. Дали промяната в сюжета е ефектна или не, сами преценете.

tumblr_mqiz16jiwc1rry1kuo2_250

13.След закуската учениците имат билкология при професор Спраут. Във филма пропускат предисторията на часа, където всъщност професор Локхарт успява да издразни професор Спраут с въздухарските си подмятания. Забравено е да се спомене и издигането в йерархията на второкурсниците – те вече не се намират в първа, tumblr_n1ros4bgei1qk1euro3_500а чак в третата оранжерия, където се отглеждат по-опасни растения. Пропуска се да се спомене и че преди да започне часът, професор Локхарт всъщност отделя Хари встрани и води известен монолог за славата и съветва Хари да я кара по-полека. Разговор , който впоследствие оказва влияние в отношенията между Хари Потър и професора.

14. Наушниците в оранжерията са разноцветни  и в книгата всички се пазят от розовите .

15. Лонгботъм не припада в книгата, нито всъщност получава всепомниче от баба си.

tumblr_lqyi7pody61qjemo2o1_500

16. По време на урока присъстват само домовете Хафълпаф и Грифиндор, докато във филма там са и ученицицте от дома Слидерин.

professor_sprout_greenhouse_1

17. В часът по билкология Хари, Рон и Хърмаяни се запознават с Джъстин Финч- Фечли от Хафълпаф, който разказва на Хари за мъгълското си семейство. Това е важен пропуснат момент, тъй като по-нататък в развитието на историята този разговор се оказва една от причините Хари Потър да бъде заподозрян в това ,че е Наследника.

18.Часът на професор Локхарт  стартира с тест , с който професорът  определя доколко учениците са запознати с неговите трудове . Всъщност, със самият него.

anigif_enhanced-1154-1459717742-2

19.В книгата учениците излизат, защото часът приключва и чуват звънеца, а не защото са ужасени до смърт. Гилдрой вика Хърмаяни, Рон и Хари да приберат феите. Афектирани, Рон и Хари демонстрират неодобрението си към практиката на професора, докато Хърмаяни го защитава, тъй като всъщност е негова почитателка. Лонгботъм изобщо не виси  закачен на тавана.

tumblr_mhejv1dxw81qly439o1_500

20. В книгата Ууд отива да събуди Хари още в ранни зори за тренировка. Прекарват часове в обяснения на нови тактики за отбора по Куидич преди да отидат на игрището.

rehost2f20162f92f132f59794f53-c6b1-4eed-9db1-de7a1c8b5733

21. Колин Крийви е всъщност истински фен на Хари Потър и съученик на Джини Уизли (седи до нея в клас). Преследва го навсякъде и заснема почти всяка негова стъпка. В момента, в който отборът отива на първата си тренировка, Крийви настига Потър и му задава куп въпроси за куидича. Kinda sweet…

this-is-what-colin-creevey-from-harry-potter-look-2-18508-1428453868-12_dblbig

22. Същата сутрин, в която се случва инцидентът с плужеците на игрището, те би трябвало да са на гости при Хагрид, тъй като е почивен съботен ден. Разбира се, това не е споменато във филма, просто отиват там спонтанно. Не се споменава и затова, че всъшност от дома на Хагрид илиза Локхарт, отново прекалил с хвалебствията към собствената си личност.

chamber-of-secrets-harry-potter-ron-weasley-favim-com-235516
23. Всъщност Хърмаяни не знае значението на думата “мътнород”. В книгата това е едно от малкото неща, които са й неизвестни.

hpatsc-ew01

24. Хари Потър е представен (без да има каквато и вина за това) за знаменитост. Във филма не се споменава за искането на автографи, преследването за снимки и подмятанията относно това.

25. В книгата Хагрид помага на тиквите в градината на Хогуортс, за които се грижи да растат с помощта на магията, с която разполага ( и която не му е позволено да използва). Кратки  кадри на реколтата му са включени  чак в третият филм  за Хари Потър , “Хари Потър и затворникът от Азкабан”.

hppoa3417

26. След посещението при Хагрид професор Макгонъгол изпраща Рон да помага на пазача Филч в Трофейната зала, а Хари при професор Локхарт – да му помага с писмата от неговите почитатели. Всичко това, като част от наказанието , споменато в началото на историята.

tumblr_mgxei7eja41ra6sldo1_500

27. След като чува гласът в кабинета на професор Локхарт и си тръгва , в книгата Хари Потър се прибира директно в спалнята си и чака Рон да се прибере от сосбтвеното си наказание, за да му сподели какво е чул. Във филма Хари среща в коридора Хърмаяни и Рон и изплашен им споделя какво е чул, след което веднага попадат на котката на Филч. Момент, който се случва доста по-нататък в книгата.

chamber-of-secrets-enemy-of-the-heir

28. На следващият ден  Хари всъщност има една сравнително спокоен ден, в който среща Почтибезглавия Ник. Той го кани на празненството по случай 500-годишнината от смъртта му. На този празник всъщност Почтибезглавия Ник иска да впечатли сър Патрик, който е един от важните клечки в Съюза на Безглавите . Хари приема и на Вси Светии всъщност наистина посещава празненството на Почтибезглавия Ник, узнавайки малко повече за света на призраците в Хогуортс.

29. Преди да бъде поканен на празника от Ник,обаче,  срещата им е прекъсната за момент от госпожа Норис, котката на Филч . Малко след това се появява и самият той, който се ядосва на калните обувки на Хари и го води в подземието,  където изгаря от желание  да го накаже. Внезапно Филч се разсейва от Пийвс (хогуортският полтъргайст) и Хари без да иска разбира , че всъщност Филч не може да прави магии, въпреки , че е от магьосническо семейство. Поради тази причина, смутен, Филч го пуска да си тръгне. След като излиза от подземието среща отново Почтибезглавият Ник и получава поканата на празненството. Всъщност “разсейването” на Филч е било инициирано именно от него.

many-know-that-gryffindors-ghost-is-nearly-headless-nick-but-what-is-his-full-name

30. Следва самото празненство по случай 500-годишнината от смъртта на сър Никълъс, където всъщност разбираме много повече за Почтибезглавият Ник и неговият свят.

deathday_party_pottermore

Едва , когато  тримата Рон, Хърмаяни и Хари Потър си тръгват след празненството на Ник, Хари чува отново гласът, движещ се по стената и попадат на котката на Филч.

31. Ако горните няколко момента бяха включени във филма, щяхме да знаем защо Филч всъщност напада Хари Потър  толкова озлобено при вида на пострадалата госпожа Норис. По време на престоят си в подземието Хари Потър всъщност разбира , че Филч е безмощен. Това го прави заподозрян в това, че е Наследника и убийствата в името на благородната, силна и чиста магьосническа кръв .

tumblr_mqk94dmole1qfjduoo2_500

32. Въпросният Джъстин от запознанството по билкология започва да отбягва Хари, тъй като изпитва страх от това, че може да бъде следващата му жертва.
Спомняте си, той все пак разкрива пред него , че е от семейство на мъгъли. Всички от Хафълпаф коментират възможността  Потър да е Наследника.

aa9532365ee62cb0f1adc5a33cac1950

33. В книгата се споменава и един особен герой – професор Бинс (призрак) , който води “История на Хогуортс” . Именно той отговаря на въпросите на Хърмаяни Грейнджър относно “стаята на тайните”,  а не професор Макгонъгол , както е във филма. Дори при отговора си, професор Бинс не споменава “стаята на тайните” като реалност, а като поредната легенда , която се разпространява от уста на уста.Професорът изобщо не се появява в тази част от филмовата поредица, но за сметка на това можете да го видите в популярната игра по Хари Потър и като fan art .

binns

34. Хари, Рон и Хърмаяни срещат Стенещата Миртъл много преди моментът с приготвянето на отварата. Всъщност я срещат още на партито на Почтибезглавия Ник.

chamber-of-secrets-daniel-radcliffe-emma-watson-harry-potter-favim-com-532245

35. Книгата “Свръхсилни отвари “, в която Хърмаяни прочита за многоликовата отвара се намира в Недостъпният отдел и може да бъде взета само с разрешението на учител… който в случая се оказва въздухарят Гилдрой Локхарт.

a9c8e2e54b2adf74ed37eec8b45ad9bb

36. В книгата липсва моментът , в който Снейп гледа съсредоточено в Хари по време на мача по куидич и бива заподозрян в правенето на заклинание срещу него.

v4dvipw
37. Отношението на Рон и Хърмаяни не се променя , въпреки подозренията на всички към Хари. Те му остават верни и дори заедно успяват да отмъкнат от професор Снейп съставките за многоликовата отвара.

emma-watson-movies-actress-harry-potter-harry-potter-and-the-chamber-of-secrets-hermione-granger-wallpaper-523257

38. Клубът по дуелиране и самият дуел се развиват по много по-различен начин в книгата – включени са повече участници, действието е друго, диалогът е малко по- различен… но като цяло изходът е същият , Хари проговаря на змийски език, опитвайки се да откаже змията да захапе Джъстин. Отново, ако знаехме за предисторията на Джъстин и Хари и за онзи разговор по билкология, по време на този филмов отрязък щяхме да сме малко по-нащрек.

tumblr_inline_mk1ij9naiw1qz4rgp

39. Джини е разстроена от случващото се покрай цялата история с Наследника … подозрително разстроена.

tumblr_m2nnb00fea1qfvbw2o2_250

40. В книгата Хари изпитва огромно желание да открие Джъстин и да му обясни, че е искал да го спаси, а не да го убие… но споделянето на това желание само засилва подозренията към самият него. Малко след това,те видимо се оправдават –  тялото на Джъстин бива открито вкаменено, заедно с реещият се Почтибезглав Ник.

333

41. Тък като това е второто местопроизшествие, на което Хари се намира и то вече със сериозни обвинения и улики срещу него, професор Макгонъгол води Хари при професор Дъмбълдор. Във филма просто му споменава , че няма друг избор, без много обяснения, тоест ние не разбираме по никакъв начин защо Хари всъщност е толкова силно заподозрян.

7f3c977389ff468f707a34e6e6b50df0

42. В книгата Хари показва дневника на Том Ридъл на Хърмаяни, която се възстановява от котешката си трансформация в болничното крило, докато във филма не споменава на никого и директно започва да комуникира с Том чрез него.

tumblr_nmk97rfybs1u1vo97o1_500

43. В книгата се случват интересни събития на Св. Валентин, включително и това, че Малфой забелязва дневника на Ридъл в Хари Потър и разбира се, не пропуска случай да се подиграе с младият магьосник. Налага се Хари да си го върне с магия , за което е докладван от Пърси.

harry-potter-percy-weasley

44. Хърмаяни споделя, че е открила нещо много важно и отива в библиотеката малко преди професор Макгонъгол да покаже вкамененото й тяло на Хари и Рон. Във филма ние не знаем , че те са били наясно, че  е по следите на нещо .

bcb3f0fd23eb080dc017ded984443592

45. В книгата,  в един от часовете по билкология няколко от съучениците на Хари всъщност му се извиняват, че са го подозирали толкова силно. Всички знаят за приятелството му с Хърмаяни и това, че той никога не би й посегнал.

46.Джини не е отвлечена току- така в стаята на тайните. В една от главите на книгата става ясно , че тя знае нещо, което всъщност замалко да разкрие на Хари и Рон… но бива прекъсната от Пърси. Това е и причината тя да бъде отвлечена. Представлява заплаха.

weasel-ginny_down

47. Не камъкът на Хари отвлича вниманието на базилискът, а Фоукс, фениксът на Дъмбълдор.

636077537752465964-1904334640_tumblr_mu21dz7mnm1sbkd8lo1_r4_400
48. В книгата мечът на Дъмбълдор не се появява ей така от нищото , а се появява в шапката след молба на Хари за помощ.

giphy
49. Фоукс лекува раната на Хари преди Ридъл да умре. С излекувана рана Хари забива зъба на базилиска в дневника и унищожава Ридъл.

tumblr_n2zreosvhp1qeijvdo3_r1_250

50. В книгата Хари е по-любвеобвилен и всъщност прегръща Доби, след като духчето го спасява от Луциус Малфой.

tumblr_nz72idvaho1uulkbto1_500

Бонус факт : Сцената със завръщането на Хърмаяни в Голямата зала липсва в книгата .

epvmxxz

Препоръчвам да прочетете книгата,  а след това да изгледате и нейната екранизация.
Отнемат приблизително еднакво време и са едно чудесно развлечение през онези дни, в които нищо друго не ви се прави.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s